Om oss…

I en vacker stämningsfull och avslappnande miljö kan du strosa runt för att finna just dina specifika behov av lyst och fägring för ditt hem, för festen, eller till presenten. Med våra 300 m2 är vi Sveriges största butik, full med dom fantastiska handgjorda ljusen från Loiten-lys i Norge.

Här kan ni komponera egna dekorationer till hemmet, festen, bröllopet eller presenten. Vi har även ett stort sortiment av tillbehör såsom fat, DSC_0487nskålar, ljusstakar, lyktor osv. Dekorationsdetaljer av glas, smide, sten, keramik, mässing och konstväxter.

I gjuteriet får ni som besökare självklart titta in i, för att se hur ljusen tillverkas. Helt för hand och från grunden, utan några maskiner.

I caféet har vi samma inställning, där gör vi näst intill allt själv från råvara till färdig produkt.

 

Hur det började…

Idén till Ljustorget kommer från ett besök jag och min man gjorde hos goda vänner i Norge för tio år sedan..

Dom ville gärna visa oss Loiten-lys. Av namnet att dömma tänkte jag mig att det var en lampaffär, och lampor ansåg jag mig egentligen ha tillräckligt utav hemma. Men eftersom våra vänner nu rekomenderat Loiten-lys, kunde vi inte göra annat än att ta en titt. Utsidan gav inget storslaget intryck och mina förväntningar var inte höga, men så fort dörren stängt sig bakom oss, hade vi lämnat den ”vanliga världen” utanför. Där gick vi i flera timmar. Helt tagna, vi hade aldrig upplevt något liknande.

När vi till slut tagit oss tillbaka ut till bilen satt vi där en stund och smälte alla intryck. Efter en stund gick vi in igen. Vi hade köpt med oss ett varsitt ljus till våra tre barn som dom skulle få i julklapp. Den vi kände att vi också ville ha något själv att prova. Samma kväll vi kom hem efter Norge besöket åkte alla ljusen fram på en bricka. Barnen fick inga ljus i julklapp det året, men vi hann njuta av dom mycket tillsammans under hösten.

Där i bilen, efter vårt första besök i den magiska affären i Norge föddes idén till att starta upp ett filial (en liten bit) av Loiten-lys. Tre år efter vårt första besök stod Ljustorget klart hemma i Ljusdal.

/Karin

 

LönnebladGrundstenen är våra ljus som finns i många modeller och färger, alla med samma fantastiska kvalité. Som exempel finns ett flertal fina modeller av flytljus, med brinntid från några timmar till flera tio-tal timmar. Dom är mycket vackra och effektfulla när det lyser genom ljusen i vattnet. Utöver ljus har vi också ett stort utbud av tillbehör som fat, skålar, kransar, sand och ljusstakar i olika material exempelvis smide, glas, mässing och keramik. Med tillbehören kan man göra ett ljus så mycket mer personligt. Du hittar också servetter av fin kvalitet från IHR, bland annat en extra fin fest-servett av märket Cameo med en vackert pressad ytstruktur. Perfekt till bröllopet eller fina festen.

Vår sagovärld ger dig en mängd idèer och tips, om hur du kan skapa dina egna dekorationer eller utsmyckningar till bröllopet, dopet eller födelsedagskalaset. Kanske du vill skapa dig en oas för ro och återhämtning. En mysig sittplats med växter och levande ljus, eller en liten uppenbarelse att vila ögonen på. Just ord som ”Sagovärld” ”Spa-atmosfär” och ”fridfullt” har vi ofta fått höra när våra kunder beskriver sina upplevelser av butiken.

Värmen kommer inte bara från ljusen. Får och lammskinn från orten, finns också i butiken. Skinnen kommer från den, sedan många år, utrotningshotade gamla svenska lantrasen ”Svart Rya”. En ras som anpassats till det nordiska klimatat under lång tid och som är känd för sin glansiga och vackra, långa ull.

Skinnen finns i hel ull längd, men även nerklippta i olika längder. En del nerklippta skinn är även tvättbara i maskin. Skinnen är mycket individuella och måste ses.

Välkommen att besöka vår 300 kvm stora heminredningsbutik som ligger precis vid infarten till Ljusdal. ”Där tre vägar möts”
1b9d6cbd28-Nya ljustorget-DSC06468

Slutligen lite om upphovsmakaren

Loiten-lys startades i november 1991 som ett enmansföretag i en källare i Norge. Omkring 90 procent av alla ljus är designade och producerade av Loiten.lys. Några maskiner används inte utan alla ljus är handgjorda och tillverkade av ren stearin och vax av högsta kvalitet. Ett färdigt ljus kan ha genomgått upp till tolv olika arbetsprocesser innan det är klart. Det arbetas ständigt med nya idèer, modeller, och färger, där funktionen när ljusen brinner är minst lika viktig som utsèendet. Därför kan det ta flera månader innan en ny modell är klar.

www.loiten-lys.no