Om oss

Ljustorget i Ljusdal

Varmt välkomna till vår värld av ljus, inredning, färger och former och såklart godsaker från vårt café. Vår webbutik är öppet dygnet runt, där finner ni ett handplockat urval av våra mest populära ljus.

Ljustorget byggdes upp på sin nuvarande placering år 2011 av ägaren Karin. Just nu är vi tre generationer som, ska vi säga samsas på Ljustorget, med idéer och framtidsplaner.

Karin med hjärtat inom hantverk, hemslöjd, jordbruk och hälsingegårdar. Bidrar med sina många år av erfarenhet inom ljusens magiska värld.

Karin har ett brinnande intresse för inte bara ljus utan också för sina får, som hon med ett envist tålamod (till maken och barnens stora förtvivlan) avlat på sedan 70 talet, en utrotningshotad Svensk lantras “svart rya” känd för sin vackra ull, därför hittar ni också lokalt producerade fårskinn hos oss i toppkvalité, direkt från chefens gård utanför Färila.

Dottern Linnéa med hjärtat inom konditori och godsaker, började sin yrkesverksamma bana i Stockholm på det välkända Vete-Katten. Efter nästan åtta år av flanerande på huvudstadens gator blev längtan till hembygden för stor och flyttlasset gick tillbaka till Ljusdal. Linnéa bakar till vårt café och gör fantastiska, personliga tårtor efter kundernas önskemål så långt sin kapacitet räcker. Vi har gjort tårtor till bröllop, dop, babyshowers, födelsedagar, begravningar och andra tillfällen stora som små.

Dotter och dotterdotter Elin smeknamn “bagar-Berta” född i Mars 2021, sitter mest med på tillväxt och bidrar med en ny syn på livet och vad som faktiskt ligger inom räckhåll i butiken för små armar.

3

Ni hittar oss i Ljusdal, alldels bredvid ljusnan slingrande silverband, i vackra året runt uppskattade Hälsingland med sin sköna natur, många sevärdheter och friluftsaktiviter, ett stankast (eller som vi säger nästgårds) från turistorten Järvsö.

Några ord från Karin “the big boss and founder”

Hur det började:

Idén till Ljustorget kommer från ett besök jag och min man gjorde hos goda vänner i Norge någon gång i början av 2000-talet…

Dom ville gärna visa oss Loiten-lys. Av namnet att dömma tänkte jag mig att det var en lampaffär, och lampor ansåg jag mig egentligen ha tillräckligt utav hemma. Men eftersom våra vänner nu rekomenderat Loiten-lys, kunde vi inte göra annat än att ta en titt. Utsidan gav inget storslaget intryck och mina förväntningar var inte höga, men så fort dörren stängt sig bakom oss, hade vi lämnat den ”vanliga världen” utanför. Där gick vi i flera timmar. Helt tagna, vi hade aldrig upplevt något liknande.

När vi till slut tagit oss tillbaka ut till bilen satt vi där en stund och smälte alla intryck. Efter en stund gick vi in igen. Vi hade köpt med oss ett varsitt ljus till våra tre barn som dom skulle få i julklapp. Men vi kände att vi också ville ha något själv att prova. Samma kväll vi kom hem efter vårat Norge besök åkte alla ljusen fram på en bricka. Barnen fick inga ljus i julklapp det året, men vi hann njuta av dom mycket tillsammans under hösten.

Där i bilen, efter vårt första besök i den magiska affären i Norge föddes idén till att starta upp ett filial (en liten bit) av Loiten-lys. Tre år efter vårt första besök stod Ljustorget nummer ett klart hemma i Ljusdal.

/Karin